ALDEL - Damco Aluminium Delfzijl Coöperatie U.A.

T. +31 (0) 596 638 555

E. info@aldel.nl

Aldel – Management buy-out

Published

Aldel – management buy-out moet toekomst als toonaangevende producent van groen aluminium veilig stellen.

  • Buy-out geleid door CEO met ondersteuning van managementteam en belangrijke klanten.
  • Garandeert de betrokkenheid bij het bedrijf en zijn strategie voor schoon aluminium.
  • Focus op strategische investeringen en positionering van Aldel voor de toekomst.
  • Vormt de basis voor een nieuwe internationale metaalgroep.

York Capital heeft Aldel en de bijbehorende activa verkocht aan Aloft Holdings NL AG (“Aloft”), een Zwitsers metaalbedrijf, opgericht door de huidige CEO van Aldel, Chris McNamee. De overname transactie wordt ondersteund door de ondernemingsraad, vakbondsvertegenwoordigers en Aldel medewerkers. De overname werd op 26 november 2021 afgerond.

Toonaangevende klanten en financieringspartners van Aldel, waaronder Glencore International, hebben hun steun aan het bedrijf vernieuwd en/of verder uitgebreid. De overname biedt Aldel vanaf dag één een betrokken lange termijn eigendomsstructuur en een sterke balans. De overname wordt ondersteund door een ervaren managementteam dat het bedrijf goed kent en zich volledig inzet voor de strategie om een ​​toonaangevende Europese producent van groen aluminium te worden. De realisatie van deze strategie is volledig in lijn met de kern van het beleid van de Nederlandse regering, om samen met andere grote economieën, de ambitieuze energietransitiedoelen te halen.

Aldel wil een van de toonaangevende goedkope en energiezuinige aluminiumbedrijven van Europa worden. De fabriek heeft een productiecapaciteit van 150.000 ton perspalen en walsplakken per jaar. De huidige productie bedraagt ca. 70.000 ton perspalen per jaar.

Een gelijk speelveld  is noodzakelijk om te kunnen blijven investeren in onze installaties en onze mensen.

In een reactie op de overname zei Chris McNamee, CEO Aldel en CEO van Aloft:

“Dit is een geweldige kans om Aldel verder uit te bouwen tot een toonaangevende speler in groen aluminium  en daarbij een belangrijke bijdrage te leveren aan de werkgelegenheid en economische groei in de regio. We hebben een geweldig team, een sterke financiële balans en een eigendomsstructuur die onze langetermijnvisie ondersteunt. Het is nu aan ons om met de steun van onze mensen en onze zakelijke partners die kans te grijpen om iets te creëren waar we trots op kunnen zijn. Wij zijn ervan overtuigd dat Europa meer dan ooit behoefte heeft aan een sterke, efficiënte en groene metaalindustrie en dat wij als onafhankelijke producent van aluminium een ​​belangrijke rol spelen in deze transitie.”

Het is de bedoeling dat Aldel de kern gaat vormen van een nieuwe internationale metaalgroep die zowel autonoom als door acquisitie kan groeien. Aloft heeft een Raad voor Strategisch Advies ingesteld die bestaat uit leidende vertegenwoordigers uit de industrie, om deze strategie uit te kunnen voeren. U kunt meer te weten komen over Aloft, zijn mensen en zijn strategie op de website van het bedrijf:www.aloftholdings.com 

Voor verdere vragen:   
Nederland Eric Wildschut – Chief Financial Officer, Aldel E: Eric.Wildschut@aldel.nl T: +31 596 638 290Internationaal Andrew Garfield – Garfield Advisory Ltd E: andrew@garfieldadvisory.com T: +44 7974 982337

Aldel – Damco Aluminium Delfzijl Coöperatie U.A.

Aldel is een hoogwaardige producent van primair aluminium, met het hoofdkantoor in Delfzijl, Nederland. In 2020 genereerde het bedrijf een omzet van circa € 130 miljoen, met 82.000 ton gefactureerd metaal. Het bedrijf levert hoogwaardig aluminium voor de Europese transport- en bouwsector. Het investeert in modernisering en uitbreiding van de productie. Het strategische plan van het bedrijf omvat de inzet van ultramoderne technologie voor het opvangen van koolstof en de recyclebare batterijtechnologie om de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen te minimaliseren en de energiekosten te verlagen. Aldel speelt als grootverbruiker van elektriciteit ook een belangrijke rol bij de ondersteuning van het balanceren van het Nederlandse energienet, aangezien hernieuwbare energiebronnen, zoals offshore wind uit de Noordzee, steeds meer deel uitmaken van de totale energiemix.

Aloft AG

Aloft is een metaalbedrijf opgericht door Chris McNamee, CEO van Aldel, met de ambitie om een ​​toonaangevende producent van koolstofarm en 100% klimaatneutraal metaal te worden. Als voormalig bankier met een sterk reputatie in de metaal- en mijnbouwsector, is Chris sinds 2017 CEO van Aldel en heeft gedurende deze jaren het bedrijf weer op kaart gezet en de reputatie hersteld. Geïnspireerd door zijn eigen familietraditie van ondernemers, wil hij Aloft in de loop van de tijd, zowel organisch als door acquisitie, laten uitgroeien tot een producent van formaat in de metaalsector. Aloft heeft een Raad voor Strategisch Advies ingesteld die bestaat uit leidende figuren in de industrie met het vermogen om deze strategie uit te voeren. U kunt meer te weten komen over Aloft, zijn mensen en zijn strategie op de website van het bedrijf: www.aloftholdings.com